21 Μαρτίου 2015

Τα προβλήματά μας στη ΜΕΝΝ (αποτελέσματα έρευνας Α')

Πριν από ενάμιση μήνα το 31εβδομάδες έτρεξε στο διαδίκτυο μία έρευνα για την προωρότητα με σκοπό να βρούμε μαζί τις λύσεις στα προβλήματα που μας απασχόλησαν και μας απασχολούν ως γονείς πρόωρων και - γιατί όχι; - να προσπαθήσουμε να τις υλοποιήσουμε.

Σήμερα δημοσιεύει τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της έρευνας που έχει να κάνει με τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών μας στη ΜΕΝΝ (θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα).

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται βασίζονται σε ποσοτική έρευνα που διεξήχθη από και για το blog 31ebdomades από την ερευνήτρια αγοράς Κατερίνα Ιωαννίδου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 7-28 Φεβρουαρίου 2015 με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου το οποίο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά. Συνολικά συμμετείχαν 367 μητέρες πρόωρων βρεφών (δηλαδή μητέρες που γέννησαν πριν την 37η εβδομάδα κύησης).

Τα (σημαντικότερα) προβλήματα*
Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας κατά τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών μας στη ΜΕΝΝ είναι η μειωμένη σωματική επαφή και η έλλειψη της αγκαλιάς σε ποσοστό 53%. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που το αμέσως επόμενο κορυφαίο ζήτημα είναι το περιορισμένο επισκεπτήριο με ποσοστό 48%. Αν συνυπολογίσει κανείς και το 35% που δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν επιπλέον επειδή δεν μιλούσαν με τον ίδιο γιατρό αλλά με διαφορετικούς κάθε φορά, καθώς και ένα 30% που δεν είχε κάποιον να τις καταλάβει, εύκολα διαπιστώνει πως το νοσηλευτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές. Οχι, δεν είμαστε δυσαρεστημένες από τις ιατρικές γνώσεις και τις ικανότητες του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά από το ψυχρό και απρόσωπο πρωτόκολλο που δεν μας εμπλέκει στη φροντίδα των ίδιων μας των παιδιών. Δυστυχώς σήμερα, μόνο η μονάδα του Αγλαΐα Κυριακού παρέχει ελεύθερο επισκεπτήριο στους γονείς και πολύ λίγες (Α. Κυριακού, Αττικόν, Ε. Βενιζέλου, Ιασώ) τη φροντίδα Καγκουρό μόνο σε μη διασωληνωμένα μωρά.

Δεν παραγνωρίζουμε φυσικά το γεγονός πως αρκετές μονάδες φυτοζωούν ή κλείνουν στη χώρα μας και πως σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις υποδομών. Ωστόσο επειδή το ερωτηματολόγιο είχε να κάνει με τα προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες, στην παρούσα φάση ας προσπαθήσουμε να τις διατηρήσουμε ζωντανές και να ζητήσουμε να αναβαθμιστούν, ενώνοντας τις φωνές μας με την πρωτοβουλία** της Κωνσταντίνας Γιαννιώτη από την ομάδα Θήλαστρο & Θηλασμός (facebook) και υπογράφοντας την επιστολή που ζητάει από τους αρμόδιους ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ στη φροντίδα των νοσηλευόμενων πρόωρων βρεφών, ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΚΑΓΚΟΥΡΟ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ (υπογράφετε εδώ).



*Οι απαντήσεις δόθηκαν με χρήση 5βάθμιας κλίμακας. Τα ποσοστά που παρουσιάζονται αναφέρονται στην απάντηση Ιδιαίτερα/αρκετά έντονη παρουσία του προβλήματος για την παράγραφο των προβλημάτων.
** Η πρωτοβουλία γεννήθηκε μετά από γόνιμο διάλογο που προέκυψε από τη διατύπωση ορισμένων προβλημάτων εκ μέρους μου στη συγκεκριμένη ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου