12 Ιουλίου 2014

Πρώτες βοήθειες θηλασμού*

Πολύ προτού γεννήσω, όταν είχα αποφασίσει να θηλάσω το μωρό, μια φίλη που το δοκίμασε, προνόησε να μου δώσει το τηλέφωνο μιας σύμβουλου θηλασμού. Δεν αναρωτήθηκα ποτέ τι κάνει: βοηθάει μια γυναίκα όταν θηλάζει (not). Φύλαξα το νούμερό της για το καλοκαίρι. Με πρόλαβε όμως η άνοιξη. Και ήμουν πολύ στενοχωρημένη. Τρομαγμένη. Απελπισμένη. Η σύμβουλος θηλασμού δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ως κάποια που θα μπορούσε να βοηθήσει. Άλλωστε εγώ δεν θήλαζα, απλώς αντλούσα γάλα. Αφού προσπάθησα να πάρω πληροφορίες για το πώς να αυξήσω την παραγωγή μου από τις μαίες του μαιευτηρίου και άκρη δεν έβγαλα, αποφάσισα να τηλεφωνήσω σε μια μαία ιδιώτη.

Πέρασε πολύς καιρός για να καταλάβω πόσα μπορεί να προσφέρει μια πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας, γιατί αυτός είναι ο σωστός τίτλος, στη μητέρα ενός πρόωρου που θέλει να θηλάσει και αντλεί γάλα όσο το μωρό της βρίσκεται στη ΜΕΝΝ. Αλλά και πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι πρώτες ημέρες για την παραγωγή του γάλακτος και άρα για την εδραίωση και την επιτυχία του θηλασμού. Για το τι είναι μια πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού και πού μπορεί να βοηθήσει, ρίξτε μια ματιά εδώ. Για να πάρετε μια γενική ιδέα, κάτι σαν Εισαγωγή στον Θηλασμό των Πρόωρων Α' εξαμήνου, και να μάθετε πώς, διαβάστε τις απαντήσεις που μου έδωσε η Βίκυ Φαρδογιάννη IBCLC.

Η Βίκυ, εκτός από το ότι βοηθάει τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν - και όχι που ήδη θηλάζουν όπως εσφαλμένα νόμιζα παλιά - στη Θεσσαλονίκη, είναι και δημιουργός μιας πολύ ενδιαφέρουσας σελίδας (www.thilasmos.com), στην οποία μπορείτε να βρείτε επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες. Μου υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα φτιάξει μια ειδική κατηγορία για τις μητέρες με πρόωρα, την οποία και το 31εβδομάδες θα τροφοδοτεί με σχετικές ειδήσεις. Η σελίδα της έχει ήδη δημοσιεύσει κάποιες από τις δικές μας ιστορίες θηλασμού και η Βίκυ περιμένει τις ερωτήσεις σας κάτω από αυτό εδώ το ποστ. Για αρχή.

1 Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι μητέρες με πρόωρα και πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Καταρχήν οι μητέρες των πρόωρων μωρών ανησυχούν πολύ περισσότερο για το βάρος του μωρού τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι όταν η μητέρα δεν έχει ενημερωθεί για το πώς να διατηρήσει την παραγωγή γάλακτος από το στήθος της. Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τον τοκετό κι αν η μητέρα δεν έχει φροντίσει για την παραγωγή της, τότε τα πράγματα πραγματικά είναι δύσκολα, αφού έχουμε πρόβλημα μειωμένης παραγωγής γάλακτος ή καθόλου παραγωγής. Άλλο πρόβλημα μπορεί να είναι η άρνηση του μωρού να θηλάσει και η μειωμένη πρόσληψη βάρους από το μωρό. Ένας σύμβουλος θηλασμού μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά τα προβλήματα, με τις κατάλληλες τεχνικές.

2 Πότε ένα πρόωρο είναι έτοιμο να μπει στο στήθος;
Ένα πρόωρο μωρό μπορεί να μπει στο στήθος από την στιγμή που μπορεί να σιτιστεί από το στόμα. Μην ξεχνάμε ότι το έμβρυο κάνει θηλαστικές κινήσεις ήδη από την 20η εβδομάδα κύησης ή και νωρίτερα.

3 Τι μπορεί να κάνει μια μητέρα για να αυξήσει το γάλα της;
Προκειμένου μια μητέρα να αυξήσει ή/και να διατηρήσει την παραγωγή της, θα πρέπει να νοικιάσει ένα θήλαστρο νοσοκομειακού τύπου, διπλής άντλησης κατά προτίμηση, δηλαδή άντληση και από τα δύο στήθη ταυτόχρονα και να αντλεί γάλα κάθε 2 ώρες, για περίπου 20 λεπτά. Το πιο σημαντικό είναι να τηρεί αυστηρά αυτό το πρόγραμμα αντλήσεων (λέγεται πρωτόκολλο). Εάν μπορεί παράλληλα και να θηλάζει, τότε αυτό είναι το ιδανικό.

4 Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη στο σπίτι; Τι λες συνήθως σε μια μητέρα που αγωνιά για το βάρος του παιδιού της, αλλά θέλει και μπορεί να θηλάσει;
Η ψυχολογική υποστήριξη είναι το κλειδί της επιτυχίας του θηλασμού. Ο πατέρας και το συγγενικό περιβάλλον θα πρέπει να εμψυχώνουν, να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν με κάθε τρόπο την μητέρα στην προσπάθειά της να θηλάσει το παιδί της. Να είναι δίπλα της αρωγοί και να αναλαμβάνουν όλες τις υπόλοιπες φροντίδες του σπιτιού ή των άλλων παιδιών αν υπάρχουν, ώστε να μπορέσει η μητέρα να αφοσιωθεί απερίσπαστη στην προσπάθειά της. Σε κάθε νέα μητέρα που το μωρό της έχει χαμηλό βάρος, λέω να φροντίζει να θηλάζει πολύ συχνά, να μην αφήνει το μωρό να κοιμάται πολλές ώρες και να ελέγχει τακτικά την πάνα του μωρού για ούρα και κενώσεις. Εάν το μωρό δεν παίρνει μπιμπερό, αυτός είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το μωρό θηλάζει καλά.

5 Ένα βρέφος που τρέφεται με μεικτή διατροφή στη μονάδα, μπορεί να περάσει στον αποκλειστικό θηλασμό στο σπίτι, πώς και με ποιες προϋποθέσεις;
Η μοναδική προϋπόθεση είναι η μητέρα να έχει φροντίσει να διατηρήσει την παραγωγή της σε καλά επίπεδα, με τη χρήση θήλαστρου. Εάν το έχει κάνει αυτό, ο αποκλειστικός θηλασμός είναι εφικτός.

6 Τι σημαίνει επαναγαλακτισμός και πώς τον πετυχαίνουμε;
Όταν η μητέρα έχει διακόψει την παραγωγή γάλακτος (συνήθως με χάπια, ή μειώνοντας σταδιακά τους θηλασμούς ή τις αντλήσεις) και κάποια στιγμή θέλει να την επαναφέρει, τότε μιλάμε για επαναγαλακτισμό. Η διαδικασία χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή, με πρωτόκολλο αντλήσεων και ίσως και σύστημα συμπληρωματικής σίτισης από το στήθος (sns) και σε γενικές γραμμές χρειάζεται αρκετός χρόνος για να καταφέρει και πάλι η μητέρα να θηλάσει μερικώς ή αποκλειστικά.

7 Γιατί ακούμε τόσο διαφορετικές απόψεις για τον θηλασμό και ποια τελικά πρέπει να ακολουθούμε;
Οι επικρατούσες απόψεις όσον αφορά το θηλασμό είναι συχνά ανυπόστατες δοξασίες που καμία σχέση δεν έχουν με την σύγχρονη, επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος. Μια έμπειρη μητέρα με προσωπική εμπειρία θηλασμού πολλές φορές μπορεί να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά από έναν επαγγελματία υγείας που όμως δεν έχει γνώσεις περί θηλασμού.

8 Αν μια μητέρα σου τηλεφωνήσει απογοητευμένη αργά το βράδυ και σου πει ότι θέλει να διακόψει την προσπάθεια θηλασμού, τι θα της πεις;
Θα της πω ότι μπορεί να διακόψει τον θηλασμό ανά πάσα στιγμή, όμως ενώ δεν ξέρω καμία μητέρα που μετάνιωσε επειδή θήλασε το μωρό της, ξέρω πάρα πολλές που μετάνιωσαν επειδή δεν το έκαναν. Θα προσπαθήσω να την ενθαρρύνω να συνεχίσει, έστω και για μία μέρα ακόμα, θα προσπαθήσω να την κάνω να ξεκαθαρίσει στο μυαλό της το «γιατί» αυτής της απόφασης, θα το συζητήσω μαζί της αν θέλει, και θα καταστήσω σαφές ότι σέβομαι απολύτως την επιλογή της και θα τη βοηθήσω να το κάνει εάν επιμείνει στην απόφασή της.

9 Πόσες επισκέψεις χρειάζονται και ποιο το κόστος τους;  
Δεν χρειάζονται πολλές επισκέψεις, τις περισσότερες φορές αρκεί μία και μόνο επίσκεψη, σπανίως μπορεί να χρειαστεί να δούμε τη μητέρα και το μωρό και μία δεύτερη φορά. Τα κόστη ποικίλουν πολύ, οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά…

10 Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο στοιχείο σχετικά με τον θηλασμό των πρόωρων που έχεις παρατηρήσει;
Τα πρόωρα μωρά, που έχουν στερηθεί τη μητρική αγκαλιά για μέρες ή εβδομάδες, είναι μωρά στερημένα και ταλαιπωρημένα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν συναντηθούν με τη μητέρα τους συνήθως γαντζώνονται από το στήθος της και δεν έχουν πρόβλημα με τον θηλασμό. Αυτή που χρειάζεται στήριξη, ενθάρρυνση και επιβεβαίωση είναι η μητέρα, η οποία συνήθως είναι τρομοκρατημένη και αισθάνεται αδύναμη και ανεπαρκής, και ως νέα μητέρα, αλλά και επειδή γέννησε πρόωρα το μωρό της.

Το κείμενο αφορά τον θηλασμό των πρόωρων και γράφτηκε σε συνέχεια της ανάρτησής μου για τον θηλασμό.

Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι τη Βίκυ Φαρδογιάννη ή να τη συμβουλευτείτε, χρησιμοποιήστε τον χώρο των σχολίων κάτω από αυτό εδώ το κείμενο.


2 σχόλια:

  1. Αντλώ κάθε 3 ώρες με απλό θήλαστρο και το βράδυ μία φορά και η παραγωγή κυμαίνεται στα 50 ml τη φορά. Το παιδί είναι στη μονάδα και άρχισαν να του δίνουν λίγο συμπλήρωμα. Τί μπορώ να κάνω για να αυξήσω την παραγωγή μου και να "προλάβω" τους ρυθμούς του (αν μπορώ να κάνω κάτι);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Για να διατηρήσεις ή/και να αυξήσεις την παραγωγή σου, χρειάζεσαι θήλαστρο νοσοκομειακού τύπου, το οποίο το νοικιάζεις από τις εταιρίες. Θα πρέπει να αντλείς ανά 2ωρο την μέρα και ανά 3ωρο τη νύχτα και να είσαι σταθερή και συνεπής σ' αυτό το πρόγραμμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να κρατήσεις και να αυξήσεις την παραγωγή σου."

      Διαγραφή