3 Οκτωβρίου 2013

Νέα δεδομένα




Τα καλά νέα είναι ότι περισσότερα πρόωρα μωρά επιβιώνουν στις μέρες μας κι ότι πολλά από τα μακροχρόνια προβλήματα που μέχρι σήμερα αποδίδονταν στην προωρότητα, σχετίζονται με το οικογενειακό περιβάλλον. Τα κακά νέα έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που τα ακολουθούν μεγαλώνοντας και μας υπενθυμίζουν ότι χρειάζονται υπηρεσίες, κοινωνικές και ιατρικές, συνεργασία μεταξύ των φορέων, καθώς και στήριξη από την πολιτεία. Αυτά, διάβασα πρόσφατα σε δύο έρευνες. 

Η πρώτη: Μια έρευνα που διενεργήθηκε στη Βρετανία έδειξε ότι περισσότερα εξαιρετικά πρόωρα μωρά (22 – 26 εβδομάδων) επιζούν σήμερα. Τα στοιχεία αφορούν τις χρονιές 1995 – 2006 και δείχνουν ότι το 2006 επέζησε το 53% των μωρών που γεννήθηκαν μεταξύ 22ης και 25ης εβδομάδας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1995 ήταν μόλις 40%. Τα άσχημα νέα αφορούν τα παιδιά με μακροχρόνια προβλήματα υγείας λόγω της προωρότητας. Διότι παρ’ όλο που και εδώ υπάρχει βελτίωση (το 34% των πρόωρων που γεννήθηκαν το 2006 είναι απολύτως υγιή σε σχέση με το 23% του 1995) δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να ισοφαρίσει την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης. Το αποτέλεσμα είναι να επιβιώνουν περισσότερα παιδιά με σημαντικές αναπηρίες, γεγονός που υποδεικνύει ότι επιστήμη και πολιτεία πρέπει να μεριμνήσουν περισσότερο όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Πηγή: BBC News
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.bbc.co.uk/news/health-20583678



Και η δεύτερη: Μόνο κάποια από τα σωματικά και διανοητικά προβλήματα υγείας που μέχρι σήμερα αποδίδονταν στην προωρότητα, σχετίζονται πράγματι με αυτή. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια πρόσφατη έρευνα που μελέτησε πρόωρα μωρά γεννημένα μεταξύ του 1973 και του 2008 και τα συνέκρινε με τελειόμηνα αδέλφια και ξαδέλφια. Σοβαρές ψυχικές και διανοητικές ασθένειες, μαθησιακές δυσκολίες, τάσεις αυτοκτονίας και φτώχεια είναι πιθανότερο να σχετίζονται με οικογενειακούς και κληρονομικούς παράγοντες παρά με την προωρότητα, κατέληξαν οι ειδικοί. Τόσο αυτή όσο και άλλες σχετικές μελέτες τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικών υπηρεσιών και τη μέριμνα για την αποφυγή των πρόωρων γεννήσεων.

Πηγή: US National Library of Health
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_140996.html

To 31ebdomades.blogspot.com στηρίζει την καμπάνια για την παγκόσμια ημέρα που διενεργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), ένα διεθνές δίκτυο υποστήριξης όσων φροντίζουν πρόωρα και άρρωστα μωρά. Μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου θα δημοσιεύει νέα, ειδήσεις και βιώματα από την εμπειρία της προωρότητας. 

 
Κάντε like στη σελίδα www.facebook.com/WorldPrematurityDay και διαδώστε την Παγκόσμια Ημέρα (κατά της) Προωρότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου